Material | : | Tez |
Category | : | Tez/Yüksek Lisans, |
Title | : | Kuzey Kafkasya Mitolojisine Geçen Gastronomi Unsurları |
Author | : | Rıza Coşkun Çağlar, |
Place of Publishing | : | Ankara |
Publisher | : | Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü |
Date of Publishing | : | 2020 |
Volume No. | : | |
Number of Pages | : | 16 |
ISBN No | : | |
Language | : | Türkçe |
Shelf Number | : | DG.TZ.TR.000175 |
Subject | : | |
Remarks | : | Yemek “insanın yaşamını sürdürebilmesi için en önemli biyolojik ihtiyaçtır, aştır, dürtüdür ya da zarurettir” şeklinde tanımlanabilir. Yemek günümüzde bir bilim olarak kabul edilmekte olup başta “Gastronomi” olmak üzere birçok akademik alan içerisinde araştırılmaktadır. Yemek kültürü, coğrafya, tarih, inanç, toplumsal kurallar, iklim, dil, ticaret, siyaset, savaş vb. birçok unsurdan etkilemiştir. Ayrıca bu unsurlar insanların yemeğe olan tutum ve davranışlarını etkilemiş ve insanlara birçok kural, ritüel ve mit kazandırmıştır. Bu kurallar, ritüeller ve mitler Kuzey Kafkasya yemek kültürünün oluşmasına katkı sağlamıştır. İnsanlar kolektif yaşamla ortak dil oluşturmuşlar duygularını, düşüncelerini ve paylaşımlarını artmışlardır. Mit, destan, efsane gibi anlatımlarla da dünyayı anlamlandırmaya çalışmışlardır. Bu sözlü anlatımlar bizlere yemek kültürleri hakkında bilgiler vermektedir. Bu çalışmada Kuzey Kafkasya mitolojisine yer alan gastronomi unsurları hakkında genel bir fikir sahibi olmak amaçlanmaktadır. |
Keywords | : | Gastronomi, Mit-Mitoloji, Kültür-Yemek, Kuzey Kafkasya-Halklar, |
Material | : | Tez |
Category | : | Tez/Yüksek Lisans, |
Title | : | Kuzey Kafkasya Mitolojisine Geçen Gastronomi Unsurları |
Author | : | Rıza Coşkun Çağlar, |
Place of Publishing | : | Ankara |
Publisher | : | Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü |
Date of Publishing | : | 2020 |
Volume No. | : | |
Number of Pages | : | 16 |
ISBN No | : | |
Language | : | Türkçe |
Shelf Number | : | DG.TZ.TR.000175 |
Subject | : | |
Remarks | : | Yemek “insanın yaşamını sürdürebilmesi için en önemli biyolojik ihtiyaçtır, aştır, dürtüdür ya da zarurettir” şeklinde tanımlanabilir. Yemek günümüzde bir bilim olarak kabul edilmekte olup başta “Gastronomi” olmak üzere birçok akademik alan içerisinde araştırılmaktadır. Yemek kültürü, coğrafya, tarih, inanç, toplumsal kurallar, iklim, dil, ticaret, siyaset, savaş vb. birçok unsurdan etkilemiştir. Ayrıca bu unsurlar insanların yemeğe olan tutum ve davranışlarını etkilemiş ve insanlara birçok kural, ritüel ve mit kazandırmıştır. Bu kurallar, ritüeller ve mitler Kuzey Kafkasya yemek kültürünün oluşmasına katkı sağlamıştır. İnsanlar kolektif yaşamla ortak dil oluşturmuşlar duygularını, düşüncelerini ve paylaşımlarını artmışlardır. Mit, destan, efsane gibi anlatımlarla da dünyayı anlamlandırmaya çalışmışlardır. Bu sözlü anlatımlar bizlere yemek kültürleri hakkında bilgiler vermektedir. Bu çalışmada Kuzey Kafkasya mitolojisine yer alan gastronomi unsurları hakkında genel bir fikir sahibi olmak amaçlanmaktadır. |
Keywords | : | Gastronomi, Mit-Mitoloji, Kültür-Yemek, Kuzey Kafkasya-Halklar, |