Аматериал | : | Tez |
Акатегориа | : | Tez/Yüksek Lisans, |
Ахьӡ | : | Kuzey Kafkasya Mitolojisine Geçen Gastronomi Unsurları |
Ашәҟәыҩҩы | : | Rıza Coşkun Çağlar, |
Аҭыжьымҭа | : | Ankara |
Аҭыжьҩы | : | Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü |
Апубликациатә аамҭа | : | 2020 |
Атом ахыҧхьаӡара | : | |
Адаҟьақәа рхыҧхьаӡара | : | 16 |
Адырратә номер | : | |
Абызшәа | : | Türkçe |
Абларҭа аномер | : | DG.TZ.TR.000175 |
Атема | : | |
Ахҩылаанҵа | : | Yemek “insanın yaşamını sürdürebilmesi için en önemli biyolojik ihtiyaçtır, aştır, dürtüdür ya da zarurettir” şeklinde tanımlanabilir. Yemek günümüzde bir bilim olarak kabul edilmekte olup başta “Gastronomi” olmak üzere birçok akademik alan içerisinde araştırılmaktadır. Yemek kültürü, coğrafya, tarih, inanç, toplumsal kurallar, iklim, dil, ticaret, siyaset, savaş vb. birçok unsurdan etkilemiştir. Ayrıca bu unsurlar insanların yemeğe olan tutum ve davranışlarını etkilemiş ve insanlara birçok kural, ritüel ve mit kazandırmıştır. Bu kurallar, ritüeller ve mitler Kuzey Kafkasya yemek kültürünün oluşmasına katkı sağlamıştır. İnsanlar kolektif yaşamla ortak dil oluşturmuşlar duygularını, düşüncelerini ve paylaşımlarını artmışlardır. Mit, destan, efsane gibi anlatımlarla da dünyayı anlamlandırmaya çalışmışlardır. Bu sözlü anlatımlar bizlere yemek kültürleri hakkında bilgiler vermektedir. Bu çalışmada Kuzey Kafkasya mitolojisine yer alan gastronomi unsurları hakkında genel bir fikir sahibi olmak amaçlanmaktadır. |
Ахадаратә ажәа | : | Gastronomi, Mit-Mitoloji, Kültür-Yemek, Kuzey Kafkasya-Halklar, |
Аматериал | : | Tez |
Акатегориа | : | Tez/Yüksek Lisans, |
Ахьӡ | : | Kuzey Kafkasya Mitolojisine Geçen Gastronomi Unsurları |
Ашәҟәыҩҩы | : | Rıza Coşkun Çağlar, |
Аҭыжьымҭа | : | Ankara |
Аҭыжьҩы | : | Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü |
Апубликациатә аамҭа | : | 2020 |
Атом ахыҧхьаӡара | : | |
Адаҟьақәа рхыҧхьаӡара | : | 16 |
Адырратә номер | : | |
Абызшәа | : | Türkçe |
Абларҭа аномер | : | DG.TZ.TR.000175 |
Атема | : | |
Ахҩылаанҵа | : | Yemek “insanın yaşamını sürdürebilmesi için en önemli biyolojik ihtiyaçtır, aştır, dürtüdür ya da zarurettir” şeklinde tanımlanabilir. Yemek günümüzde bir bilim olarak kabul edilmekte olup başta “Gastronomi” olmak üzere birçok akademik alan içerisinde araştırılmaktadır. Yemek kültürü, coğrafya, tarih, inanç, toplumsal kurallar, iklim, dil, ticaret, siyaset, savaş vb. birçok unsurdan etkilemiştir. Ayrıca bu unsurlar insanların yemeğe olan tutum ve davranışlarını etkilemiş ve insanlara birçok kural, ritüel ve mit kazandırmıştır. Bu kurallar, ritüeller ve mitler Kuzey Kafkasya yemek kültürünün oluşmasına katkı sağlamıştır. İnsanlar kolektif yaşamla ortak dil oluşturmuşlar duygularını, düşüncelerini ve paylaşımlarını artmışlardır. Mit, destan, efsane gibi anlatımlarla da dünyayı anlamlandırmaya çalışmışlardır. Bu sözlü anlatımlar bizlere yemek kültürleri hakkında bilgiler vermektedir. Bu çalışmada Kuzey Kafkasya mitolojisine yer alan gastronomi unsurları hakkında genel bir fikir sahibi olmak amaçlanmaktadır. |
Ахадаратә ажәа | : | Gastronomi, Mit-Mitoloji, Kültür-Yemek, Kuzey Kafkasya-Halklar, |